2015. november 28., szombat

Mary Hooper: Édességek kicsiny boltja sorozat

1. Édességek kicsiny boltja

Az utcákon tyúkok, malacok, kutyák, macskák szaladgálnak, árusok kínálják portékáikat, trágyadombok, eldobált hulladék, sikátorok, nyüzsgő sokaság, hintók, díszes ruhákat viselő hölgyek és urak, sár, temetést játszó gyerekek, gazemberek karóra tűzött fejei, ezt látja Hannah, aki nővéréhez érkezik a fővárosba, 1665 nyarán.
Nővérének, Sarahnak kis édességboltja van, ahol elkél a segítség, azonban mire Hannah odaér, felüti fejét a rettegett betegség.
Mary Hooper könyvének feszültségét ez a kettősség adja: miközben a főszereplő kamaszlány szemével figyeljük a zsibongó várost, s átéljük Hannah fiatalságának minden izgatottságát, lelkesültségét, amit az új hely, egy másfajta életmód kínál számára, aközben ott settenkedik a félelmetes ragály, és lépésről lépésre közeledik feléjük.
A testvérek eleinte bizakodók, remélik, hogy a pestis távol marad az ő körzetüktől. Lefoglalja őket az édességek készítése, árusítása, apró kis gondjaik, Hannaht pedig a város fölfedezése és egy bontakozó szerelem. Azonban egyre gyakrabban hallják a lélekharang zúgását, és egyre közelebb oson hozzájuk a halál, míg egy nap már az ő utcájukat is eléri.
A vesztegzár alá vont városból elmenekülni csak a nagyon gazdagok számára leheteséges, csak ők képesek megvenni a távozásukhoz szükséges méregdrága egészséglevelet. A történet végén Hannah és Sarah már-már krimibe illő módon mégis kijut Londonból, és mi bízunk benne, hogy nem vitték magukkal a gyilkos kórt.


2. Szirmok a hamuban

Hannah és a nővére, Sarah, hamis egészséglevéllel elmenekülnek a pestis sújtotta Londonból, ahonnan a kis Grace-t is sikerül kimenekíteniük. Vidéken átélt kalandjaik után Hannah – ezúttal húga, Anne társaságában – visszatér Londonba, ahol már elmúlt a járványveszély. Azt azonban senki sem sejti, hogy még nagyobb megpróbáltatás vár rájuk: 1666-os nagy londoni tűzvész. Hannah rátalál elveszettnek hitt kedvesére, de hamarosan szem elől tévesztik egymást, amikor felcsapnak a lángok körülöttük. Vajon sikerül-e a bátor leányoknak elmenekülniük a tűz fogságából, a nagyváros romjai közül, és egymásra találnak-e a szerelmesek?





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése